diumenge

Es cert que els excusats arremolinen l’aigua en sentit antihorari en l’hemisferi nord i en sentit horari en l’hemisferi sud?




SOL·LUCIÓ
No, això és una llegenda urbana. Els fluids com l’aire i l’aigua es veuen afectats per la rotació de la Terra i aquest efecte s’anomena efecte Coriolis. Però aquest efecte és tan feble que només es mostra en masses de líquids i gasos molt grans com oceans i l’atmosfera de la Terra així que aquest efecte no es mostrarà en l’excusat. D’altra banda, els dissenyadors d’excusats llancen l’aigua en una tangent per què es formen remolins i segons el disseny, l’aigua pot girar en un sentit o altre.

19 comentaris:

  1. Anònim10:31

    Hola soy Mateu de 4A, he buscado por internet y he encontrado esto:
    El motivo porque los remolinos de agua del inodoro o de una pileta que se está vaciando giran en sentido contrario en ambos hemisferios es por la llamada Fuerza de Coriolis
    En la física, la Fuerza de Coriolis es una fuerza ficticia que parece actuar sobre un cuerpo cuando se observa éste desde un sistema de referencia en rotación. Así, un objeto que se mueve sobre la Tierra a velocidad constante con una componente de dirección Norte-Sur se ve desviado en relación con la Tierra que gira. En el hemisferio norte se desvía en el sentido de las agujas del reloj, y en el hemisferio sur en el sentido opuesto.

    ResponElimina
  2. Vas molt bé encaminat Mateu, però moltes vegades el que està escrit en la web no és cert del tot. És veritat, que existeixen les forces de coriolis, però es podrien apreciar aquestes forces en l'aigua del vàter?

    ResponElimina
  3. Anònim10:32

    Mateu:
    Si? No se porque....

    ResponElimina
  4. Anònim10:31

    Hola soy Liseth Garcia yo ví eso en los simpsons

    ResponElimina
  5. Anònim10:31

    Hola profe soc Na Míriam Llull , en la televisió he vist que si que es veritat . No se per que pero si

    ResponElimina
  6. Anònim10:33

    Hola soc en Pere mas i crec que si que es veritat. Com estan en l'altre emisferi es normal que vagi tot cap a l'alte costat.

    ResponElimina
  7. Anònim10:34

    Miriam está molt bona

    ResponElimina
  8. Anònim10:35

    Jo soc en Lluis Gelabert i estic d'acord amb Pere deu ser pel canvi d'hemisferi.

    ResponElimina
  9. Anònim10:37

    M'he estat informant en internet i jo crec que si l'aigua del water va en una direccio o en l'altre es pel diseny del water. no es per això que diu en Mateu i manco el que diu en Lluis i en Pere

    ResponElimina
  10. Anònim10:37

    Soc na Llucia Galletero, (aixó dedalt)

    ResponElimina
  11. Així m'agrada que discutiu i penseu el per què de les coses. M'agrada tot el que esteu dient. Us deixo tres dies més i us dic la solució. Ànim!

    ResponElimina
  12. Anònim1:28

    jajajajajajajajajajaj pero quien se fija en qeu dirrecion jira el agua en el WC jajajajajaj

    ResponElimina
  13. Anònim2:25

    El agua no obedece reglas. Va para donde le da la gana. Pepe Vigil

    ResponElimina
  14. Anònim2:27

    no és per l'hemisferi .
    És perquè la sortida d'aigua, està orientada a sortir així. Els forats dels vàters estan orientats de forma inclinada perquè giri l'aigua del vàter i faci l'efecte millor del sifó i es barra tot el producte aquí dipositat. L'he cercat per internet.

    ResponElimina
  15. Anònim2:28

    La de dalt es na Maria Estelrich.

    ResponElimina
  16. Anònim2:29

    Hi ha un efecte, efecte coriolis, que fa que tothom dubti. L'efecte coriolis segons he vist en internet sols es per grans masses d'aigua, en un water no es podria veure. Lluc

    ResponElimina
  17. Anònim9:04

    Mireu que he trobat per internet!!!A pesar de que se tiene la creencia de que por el efecto Coriolis en el hemisferio Norte el agua de los inodoros gire en el sentido de las agujas del reloj y en el hemisferio Sur al contrario, está demostrado que dicho efecto no tiene repercusión en el giro del agua, por ser demasiado débil. Este giro depende exclusivamente de la dirección en la que se introduce el agua, es decir, del diseño del inodoro. En un mismo hemisferio aparecen giros en uno y otro sentido, refutando la creencia popular. Marc Ginard

    ResponElimina
  18. Molt bé, veig que heu treballat! :P

    ResponElimina
  19. Anònim3:25

    Segons he vist a internet que l'aigua vagi a un costat o a altre depen del diseny del water. Silvia Heredia

    ResponElimina